Klub tehničke kulture „Vector“

KTK «Vector» osnovan je 30. ožujka 2003. godine kao nova udruga. Sjedište Kluba je u Koprivničkom Ivancu, Matije Gupca 12. Predsjednik je Mario Švegović, tajnik Alen Novoselec, a blagajnica Željka Švegović.

Djelatnost kluba je razvitak automodelarstva, zrakoplovnog modelarstva, raketnog modelarstva, brodomodelarstva i maketarstva i promidžba tehničke kulture. Cilj je obuhvati što veći broj građana, a posebice djece i mladeži, podukom u svrhu znanstvenog i tehničkom opismenjivanja, tehničkog i tjelesnog odgoja i obrazovanja, te omogućavanje stvaralačkog rada, odnosno izražavanja i potvrđivanja stvaralačkih sposobnosti, znanja i vještina. Populaziranje dostignuća, a poglavito promidžba postignuća kluba kao i ostvarivanje javnih potreba u tehničkoj kulturi i natjecanjima u skladu s mogućnostima i promicanje i unapređivanje dostignuća u modelarstvu i maketarstvu.

Do sada su vozači kluba u svakoj utrci odlazili kući s osvojenom medaljom ili peharom, dok je u 2009. godini vozač kluba Hrvoje Stegmayer osvojio prvenstvo Europe u FORMULI 1 što je vrhunski rezultat. Također je 2009. godine klubu dodijeljena Zlatna plaketa za promicanje tehničke kulture na području Koprivničko-križevačke županije.

Što se tiče planova za naredno razdoblje, u 2011. godini nastaviti će se sa još intenzivnijim radom s mladima, te se uz dosadašnji rad s materijalima poput balze, stiropora i plastike planira uvesti rad s elektronikom. Također će se održati i škola vožnje automodela nakon čega je u planu odabir jednog vozača koji će klupskim modelom voziti u sezoni 2011. godine. U planu je organizacija već tradicionalnih utrka koje se boduju za prvenstvo Hrvatske, dviju OFF road utrka (travanj i rujan) i jedne ON road utrke (za sada još nepoznat termin) na stazama u Koprivničkom Ivancu. Uz organizacije navedenih triju utrka, planiramo s vozačima kluba sudjelovati na preostalim utrkama obje klase diljem Hrvatske, te ukoliko se postignu kvalitetniji rezultati do polovice 2011. godine, u planu je sufinanciranje tih vozača na vanjskim međunarodnim utrkama za prvenstvo Europe. Moramo napomenuti kako smo 2008. godine krenuli u izgradnju objekta za potrebe organizacije prvenstvenih utrka Hrvatske (nadstrešnica s rampom za upravljanje automodela) kao i za normalno funkcioniranje tj. trening članova kluba. Uz mukotrpan rad uspjeli smo objekt staviti pod krov, a u 2011. godini predviđen je dovršetak radova pa je tako planirano bojanje drvene konstrukcije, postavljanje plastične stolarije, žbukanje unutarnjih prostorija, fasada, postavljanje glazura i pločica i izvođenje elektro instalacija. Sve to iziskuje puno rada i truda, a koji članovi Kluba svesrdno ulažu kako bi se takav sport prepoznao u našoj sredini.