Dobrovoljno vatrogasno društvo Kunovec

Već 85 godina DVD Kunovec promiče ideju dobrovoljnog vatrogastva, protupožarne zaštite, humanitarstva, ali i svakodnevnim radom štiti i promiče baštinu našeg kraja. Ovu visoku, 85 obljetnicu obilježili smo radno, te tako odali počast svim generacijama. Generacijama malih ljudi velikog srca koje su stvarale Kunovečku vatrogasnu svijest ne žaleći vremena i zdravlja kada je trebalo pomoći bližnjemu. Naša uzdanica su mladi i djeca. Njima prenosimo znanja i vještine vatrogasnog zvanja, ali i stoljetnu tradiciju vatrogastva i humanitarstva ako i nužnost svakodnevnog otkrivanja i čuvanja svekolikih kulturnih vrednota mjesta. Kako aktivnosti počinju s početkom godine, tako i mi na početku svake godine, odnosno prvi vikend u novoj godini, održimo Godišnju skupštinu društva, na kojoj je ove godine sudjelovao i predsjednik HVZ-a Ante Sanader te počasni predsjednik mr. Teodor Fricki te predsjednik VZŽ Sisačko-moslavačke Mijo Brlečić kao i predstavnici 18. društava prijatelja s našim pobratimskom društvom Rasinja. Slijedom plana rada, koji je složen tako da vatrogastvo ima svoju dušu i karakter, te odgovarajući na sve izražene potrebe članstva, organiziramo razne društvene i kulturne manifestacije. Valentinovska vatrogasna zabava je glavni zimski događaj uz praćenje godišnjih skupština naših prijateljskih društava, edukacije članstva, djece i mladeži iz škole i vrtića, prezentacije vatrogasnih vještina djece, mladeži i natjecateljskih odjeljenja u svim kategorijama na općinskom natjecanju, na priredbama u velikim događanjima kao što su Dani travnjaka, ali i lokalnim vatrogasnim natjecanjima, dežurstva za turističku i žetvenu sezonu. To je normalan slijed preventivnih događanja koja provodimo.

Mokra vježba DVD-a Kunovec glavno je ljetno događanje, a dio je manifestacije Rokovsko vatrogasno proščenje sa tradicijskim programom glavnog mjesnog proščenja. U sjeni priprema ovih događanja brzo smo reagirali na poplave u Slavoniji. Prikupili smo i uputili pomoć u DVD Komletinci, te se pripremali za novu jesensku sezonu. Slijedeći plan do kraja godine pripremali smo se za novu likovnu koloniju s posebnim naglaskom na adventskom mjesecu gdje smo pripremali niz priredbi, recitala djece i mladeži, božićni koncert, likovnu izložbu, betlehemsko svjetlo i sumiranje rada na svečanoj 85. redovnoj godišnjoj skupštini.

Prošle, 2014, godine, u veljači smo izvršili nekoliko intervencija u Kunovcu, na relaciji Kunovec – Botinovec, Kunovec – Goričko, te ispumpavanje podruma što je bilo uvertira u nedaće koje su zahvatile kasnije Kunovec, a Dravski pojas još i više. Provođenjem preventivnih mjera i održavanjem vrlo kvalitetnih višegodišnjih odnosa s PŠ Kunovec povodom međunarodnog dana zaštite šuma održana su 3 sata razredne zajednice s učenicima od 5 do 8 razreda na temu gorenje i gašenje, te posljedice požara otvorenog prostora.

Također, 2014. godine bili smo domaćini Općinskog vatrogasnog natjecanja na kojem smo sudjelovali s osam ekipa od 15 koliko ih je bilo prijavljeno. Neke od brojnih aktivnosti bilo je i osposobljavanje jednog kandidata, Luke Blažica za gašenje požara otvorenog prostora te dvoje kandidata za voditelja vatrogasne mladeži i to su bili Blažic Ivan i Sučić Marija.

U vrijeme kada je Slavoniju zadesila katastrofa u hipu smo organizirali prikupljanje pomoći stradalima koju je 22.5.2014. godine Mežnarić Josip otpremio u Komletince. Pod potresnim dojmom katastrofa nastavili smo naš vatrogasni život natječući se na natjecanjima u Koprivnici „Stjepan Paša“, Varaždinu „Mirko Kolarić“, Kup Martijanca i na drugim natjecanjima. U sklopu interventne vatrogasne postrojbe županije, Luka Blažic upućen je na ispomoć u Gunju. Početkom žetvene sezone uvodimo pasivno dežurstvo s ophodarskom službom koju su obavljali Ivan Haramija i Mihael Koren. U rujnu je naše mjesto zahvatilo nevrijeme kao i cijelu našu županiju kada je obavljena intervencija zbog poplava u kojoj je sudjelovalo 5 vatrogasaca i kombi vozilo, a u vremenu od 6 sati potrošeno je 60 vreća, nakon čega je uslijedila sanacija poplavljenih kuća i podruma.

Sukladno Statutu našeg društva, a zbog interesa članova te transparentnosti rada osnovali smo Sekciju – Čuvari baštine. Osnovni zadatak sekcije je rad s djecom i mladima tj. uputiti ih u načine prezentacije i očuvanja kulturnih i općedruštvenih vrijednosti koje živimo temeljem toga smo osmislili i provodimo uz vatrogastvo i niz programa: Valentinovska zabava, Židorovska ratarska zahvala, Rokovsko vatrogasno proščenje, Likovna kolonija, Advent s Kunovečkim malim vatrogascima. Ove je godine Valentinovska zabava održana 14. Veljače, a do ranih jutarnjih sati goste je zabavljao bend „911“.

U planu za 2015. godinu DVD Kunovec ima provođenje operativnih i preventivnih aktivnosti kao što su nabavka dotrajale opreme i obuka vatrogasaca. U programu i planu su također predviđena i vatrogasna natjecanja, javne vježbe i susreti vatrogasaca, te rad s vatrogasnom mladeži. Naravno da je glavno godišnje događanje Mokra vježba DVD-a Kunovec koja će se ove godine održati 16. kolovoza kao festival vatrogasnih vježbi.

Prepoznajući i uvažavajući naše napore za očuvanje i unapređenje vatrogastva i tradicije našeg kraja društvena zajednica nam odaje niz pohvala i zahvalnica a time i poticaj za nova postignuća.

Vatru gasi, brata spasi!

Predsjednik DVD-a Kunovec: Vladimir Blažic
Zamjenik predsjednika: Ivica Sitar
Zapovjednik: Ivan Blažic
Zamjenik zapovjednika: Marija Sučić
Blagajnik: Ivica Ferenčak
Tajnica: Natalija Sučić