Održani 28. Ivanečki kresovi i obilježena 40. godišnjica nastanka Kresova

Objavljeno, 31.8.2016. Novosti

Održani 28. Ivanečki kresovi  i obilježena 40. godišnjica nastanka Kresova

U subotu 27. kolovoza  u Koprivničkom Ivancu održani su tradicionalni 28. Ivanečki kresovi i obilježen jubilej 40 godina od nastanka Kresova. Bila je to prigoda da se prisjetimo početaka ove najznačajnije manifestacije u Općini i jedne od najstarijih kulturnih priredbi u Županiji. Kako je to gostima ispričao Drago Kenđel, sudionik 1. Ivanečkih kresova, tajnik Društva u ono vrijeme i danas još aktivni folkloraš, DIF je te ’76.g.  sudjelovao na folklornoj smotri u Zagrebu. Tadašnji predsjednik Društva Tomo Vrban „ se zmislil da bi nekaj takvoga mogli napraviti v Ivancu“ i za nepuna dva mjeseca, uz veliki angažman cijeloga mjesta, nastala je manifestacija koje je ubrzo prerasla u dvodnevno događanje.  Ovogodišnje jubilarne Kresove otvorio je njihov pokretač Tomo Vrban .

Nakon mimohoda prvo je na vanjskoj pozornici društvenog doma  nastupila brojna dječja skupina DIF-a Koprivnički Ivanec. DIF veliku važnost pridaje prenošenju baštine i folklornih vrijednosti od rane dječje dobi, stoga se ove godine, kao i prije 40, stvara nova tradicija pa će  DIF  10. rujna organizirati za dječje skupine„male Kresove„  –  1. Ivanečke kresnice.

Na Kresovima se predstavlja i  skupina vezilja živopisnom izložbom radova s jedinstvenim izvornim vezom Koprivničkog Ivanca, nositeljem statusa nematerijalnog kulturnog dobra RH. Od ove godine skupinu vezilja vodi Nedeljka Vrhoci koja je i sama stasala u vezilju u ovoj skupini.  Uz izložene rukotvorine ivanečke vezilje odjevene u nošnje posjetiteljima su prikazale umijeće vezenja.

Nakon nastupa mališana, uslijedio je splet plesova Slavonije i Baranje u izvedbi KUD-a Zvonko Ban iz Jarmine, koji također   slavi  40-godišnjicu osnutka, nastup KUD-a Salinovec s pjesama i plesovima salinovečkog kraja i Hrvatskog zagorja. KUD Prigorec iz Svetog Petra Orehovca predstavio je običaje na blagdan svog zaštitnika, a KUD Kolovrat iz Lekenika  pjesme i plesove posavskog kraja. KUD Seljačka sloga iz Nedelišća pokazao je plesove i izvorne međimurske pjesme, koje su na listi nematerijalnog kulturnog dobra RH.

Da se  bolje  upoznaju folklorna ruha gostujućih KUD-ova održan je izbor najljepše nošnje Kresova.  Žensko-muški par iz Jarmine predstavio je slavonsku nošnju, ivanečku nošnju par iz Salinovca pored Ivanca, svoju svečanu narodnu nošnju pokazao je par iz Svetog Petra Orehovca , nošnju posavskog kraja par iz Lekenika,  a međimursku nošnju predstavnici Nedelišća. Etnologinja Vesna Peršić Kovač, župan Darko Koren i predsjednica DIF-a Gordana Horvat promatrali su originalnost nošnje, vjernost u rekonstrukciji te poznavanje dijelova i izvornih naziva nošnje. Uz pohvalu kako su sve prikazane nošnje posebne i lijepe, odlučili su da su svoje nošnje najbolje poznavali i predstavili Ana-Marija i Kristijan iz KUD-a Prigorec.

Na završetku priredbe Franjo Barić izveo je  nekoliko pjesama u spomen na preminulog Josipa Friščića, koji je svojim dugogodišnjim radom dao velik doprinos u očuvanju naše kulturne baštine i djelovanju Društva izvornog folklora.