“Advent s malim Kunovečkim vatrogascima”

Objavljeno, 22.12.2015. Novosti

“Advent s malim Kunovečkim vatrogascima”

U vrijeme došašća Sekcija DVD-a Kunovec „Čuvari baštine“ sad već tradicionalno provodi kulturno umjetnički program „Advent s malim Kunovečkim vatrogascima“.

Program se sastoji od dva dijela. Prvi dio „Paljenje prve svijeće Adventa“ održan je 28. studenog, u subotu.

Na početku programa nastupili je starija vrtićka grupa vrtića „Ivančica“ iz Kop. Ivanca „Leptirići“  pod budnim okom i ravnateljstvom teta Ines i Nedeljke. Odrecitirali su recitacije „Božja riječ“ i „Adventske svijeće“ te potom otpjevali pjesmicu „Dijete milosrdnog srca“. Kao izvođači nastupili su i mladi članovi DVD-a Kunovec i solistica Grubišić Milka s pjesmom Visom leteć. Domjanićevu pjesmu „Popevka –  zvoni“  recitirao je Ivica Tubanović. Nakon njega posjetitelji su imali prilike poslušati interpretacije pjesnikinja Marije Hegedušić i Ladislave Šarec koje su posjetitelje počastite svojim senjama. Nakon interpretacija, mali vatrogasci nastavili su slaviti ime Gospodnje pjesmom „Zlatna krila“.

Također, nastupila je i Ines Marinković pjesmom „Hej, polja sva kliću“ a svojim su pjesmama okupljene počastile su i učiteljica Tamara Bjelić i Mirjana Marija Horvat.

O dragi i divni naš „Kaj“, pjesmu Dragutina Domjanića recitirao je Mihael Koren i tako odškrinuo vrata našim dičnim pjesnicima Podravske ravni Ivanu Piceru i Ivanu Pobiju. Članica mladeži Martina Vitez izvela je pjesmu „Ima jedna duga cesta“, nakon čega su prvu svijeću Adventa zapalite Sara Sitar i Lea Golubić uz molitvu i Božji blagoslov našeg župnika Nikole Bukovčana.

Također, najmlađi članovi DVD-a Kunovec izveli su pjesmu „Padaj s neba“, dok je Doroteja Sitar okupljene upoznala sa svojim literarnim radom „Moje senje“ koji je zaradio visoku ocjenu i nagradu na međunarodnom literarnom natječaju Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske.

Recitacija „Badnjak“ Dragutina Domjanića u interpretaciji Ivana Haramije odvela je okupljene u vrijeme pred sam veliki događaj odnosno, rođenje Krista.. Božićnu bajku Domjanića satkanu u pjesmi „Božić“ interpretirao je Ivan Lončar. Za sva blaga i dobrote, sve težnje i snove s Domjanićevom pjesmom „Fala“ zahvalila se Petra Lesar.

Himnom „Zdravo Djevo“ završena je večer paljenja prve svijeće Adventa.

Kako se program „Advent s malim Kunovečkim vatrogascima“ sastoji od dva dijela, drugi dio se održao 20. prosinca i to pod temom „Božićni koncert“, a pozdravnu su pjesmu izveli „ Mali Kunovečki vatrogasci“. Nakon pozdravne  pjesme na pozornicu su izašli učenici Osnovne škole „Koprivnički Ivanec“ iz Kunovca koji su se predstaviti svojom ritmičkom točkom i pjesmom.

Na Božićnom koncertu nastupio je i Ženski vokalni ansambl crkve „Presvetog Trojstva“ iz Reke pod vodstvom profesorice Kristine Bunić, a izvode pučke pjesme i napjeve, također sudjeluju na brojim koncertima i festivalima, sada su nastupile s pjesmama „Mehki snežek“ i „Adeste fideles“. Također je nastupila i Ženska vokalna skupina „Gotalovečko srce“ iz Gotalova koja zauzima važno mjesto u kulturnom životu Općine Gola. Već dugi niz godina djeluje unutar folklorne udruge „Gotalovečko srce“ te pjesmom nastoji očuvati kulturnu baštinu. Pod vodstvom Maje Lovković izvele su  pjesme „Marija se majka trudi“, „O kakva to svetlost“ i „U sve vrijeme godišta“.

Mješoviti crkveni pjevački zbor župe „Uznesenja Blažene Djevice Marije“ iz Močila već više od 20 godina redovito pjeva na župnim misama nedjeljama i drugim blagdanima. Povremeno gostuje u drugim župama, a sudjeluje i na biskupijskom „Festivalu svete Cecilije“ u Varaždinu. Zbor broji 35 članova i izvodi duhovne, liturgijske i umjetničke skladbe na slavu Boga. Pod vodstvom profesora Josipa Pankarića predstavili su se s nekoliko prigodnih pjesama, a nastup su završili pjesmom iz Bačke „Oj pastiri čujte novi glas“.

Na Božićnom koncertu u Kunovcu također je nastupio i crkveni zbor mladih „Leticia“ iz Rasinje. Zbor broji 15-ak članova i inicijatori su susreta mladih u Rasinji pod vodstvom Nine Habijan a pjevajući šire solidarnost i zajedništvo. Okupljene su počastili s nekoliko prigodnih pjesama.

Društvo izvornog folklora iz Koprivničkog Ivanca vuče korijenje još iz davne 1928. godine kada djeluje pod nazivom „Seljačka sloga“, djeluju u dvije folklorne i jednoj tamburaškoj skupini. Odgovorni su za očuvanje povijesnog i kulturnog bogatstva i tradicije Koprivničkog Ivanca i Podravine. Prenose znanja o izvornom ivanečkom vezu, a njihova narodna nošnja izaziva divljenje na svim okupljanjima.

Na samom kraju koncerta „Mali Kunovečki vatrogasci“ donijeli su Betlehemsko svijetlo uz pjesmu „Visom leteć“ a u srca okupljenih posjetitelja unijeli djelić topline i radosti u ovo blagdansko vrijeme.

 

U ime svih članova DVD-a Kunovec i voditelja sekcije „Čuvari baštine“ gosp. Ivana Blažica, želimo Vam sretan i blagoslovljen Božić i uspješnu novu 2016. godinu.