USPJEŠNO PREDSTAVLJANJE U SALZBURGU

Objavljeno, 24.10.2010. Novosti

USPJEŠNO PREDSTAVLJANJE U SALZBURGU

U suradnji s Kulturno-umjetničkom udrugom «Hrvatski san» iz Salzburga, Koprivničko-križevačka županija, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije realizirale su road show u Salzburgu u svrhu prezentacije turističke ponude županije i Hrvatske te povijesne tradicije i kulture Podravine.
Naime, od 24. do 26. rujna, povodom održavanja Dana grada Salzburga, članovi Društva izvornog folklora iz Koprivničkog Ivanca prezentirali su u Salzburgu izvorni ivanečki vez, ponudili posjetiteljima autohtone kolače i pića te su se folklornim programima predstavili salzburškoj javnosti i u grad velikog Mozarta unijeli živost izvornog folklornog izričaja. Ispred Salzburger Heimatwerka na Residentplatzu, uz ukusno uređene štandove, ugođaju Podravine u malom doprinijeli su i slikar naive Mijo Jaković iz Molvi, koji je sve prolaznike oduševio njima nepoznatom slikarskom tehnikom, te cimbalist Marko Širec koji je na cimbalu stvorio jedan doista poseban ugođaj. Salzburžani puno drže do tradicije pa je velik broj njih (od djece i mladih, do odraslih i starijih osoba) s ponosom obukao i nosio svoju karakterističnu narodnu nošnju (pa i članica pokrajinske vlade). Kada se našim folklorašima i tamburašima pridružio i salzburški glazbeni kvintet prostor ispred Heimatwerka postao je pretijesan. Svirači su se izmjenjivali u nastupima nastojeći pratiti jedni druge, Salzburžani u „dindrlicama“ zaplesali s ivanečkim deklama, škljocali su aparati, zujale kamere. Cika i veselje. Interes javnosti pobudio je i informativni štand TZ KKŽ na kome je posjetitelje o turističkoj ponudi KKŽ i Hrvatske, s puno ljubavi informirala gospođa Biserka (iz Novog Virja) koja nam je sve vrijeme ove road show prezentacije bila na usluzi.
Integracijom turističkih, folklornih i tradicijskih sadržaja u salzburšku svakodnevicu otvorena je mogućnost daljnje suradnje i realizacije nekih novih projekata. Županijski turistički djelatnici ostvarili su brojne kontakte s predstavnicima institucija i vlasti od kojih izdvajamo susret s članicom pokrajinske vlade gospođom Dorajom Eberle. Subotnjim programima je nazočio i direktor predstavništva HTZ-a u Beču, g. Ranko Vlatković, koji nije skrivao zadovoljstvo viđenim. Prigoda je ovo i da se zahvalimo članovima Udruge Hrvatski san, predvođenih agilnom predsjednicom gđom. Verom Papić, ali i obitelji Premec (Marijana i Ranko) koji su čitavo vrijeme skrbili o svakom detalju kako bi se njihovi gosti osjećali ugodno.
Tekst je preuzet s internet stranica Koprivničko-križevačke županije.