Uspješno je proveden projekt “With active citizenship to the stronger EU – Koprivnički Ivanec 2019”

Objavljeno, 5.9.2019. Novosti

Uspješno je proveden projekt “With active citizenship to the stronger EU – Koprivnički Ivanec 2019”

Općina Koprivnički Ivanec uspješno je u vrlo kratkom roku, zajedno sa članovima Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec, organizirala i provela projekt  “Uz aktivno građanstvo prema jačoj EU – Koprivnički Ivanec 2019”, financiran od strane Europske unije sa 110.000 kn u sklopu projekata “Europa za građane”. Nositelj projekta održanog u Koprivničkom Ivancu od 31. kolovoza do 2. rujna 2019. godine bila je Općina Koprivnički Ivanec u partnerstvu sa Društvom izvornog folklora Koprivnički Ivanec, te Općinama Gdow iz Poljske, Demandice iz Slovačke i Demjen iz Mađarske, a dobivena sredstva utrošena su prvenstveno na smještaj, prehranu i prijevoz članova inozemnih partnera.

Ovaj međunarodni projekt bio je prigoda da sagleda i pokaže kako nas poljski, slovački, mađarski i hrvatski identiteti povezuju, spajaju i ujedinjuju u okrilju naše europske obitelji, sa svim svojim društvenim sličnostima i razlikama, a posebno onima na kulturnom polju. Stoga su okosnica projekta bile naše dvije folklorne manifestacije: 31. Ivanečki Kresovi i 4. Ivanečke kresnice.

Ivanečki kresovi tradicionalna su folklorna manifestacija koju Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec organizira još od 1976. godine, a kojom se njeguje i predstavlja izvorna baština: pjesme, plesovi, narodne nošnje i običaji mještana Općine Koprivnički Ivanec, te se promoviraju kulture kako drugih hrvatskih krajeva, tako i europskih naroda.

Ovogodišnji 31. Ivanečki kresovi bili su ponovno dvodnevna manifestacija s dvije folklorne večeri. U prvoj su nastupili predstavnici država partnera. Mađarsku je predstavljao muški vokalni sastav Demjeni Vagányok, Poljsku Folklorni ansambl Małe Zręczyce , Slovačku ženski vokalni sastav Demandicke perly, a Hrvatsku Udruga Prekodravski zvon iz Gole. Druga večer bila je posvećena predstavljanju  domaćina DIF-a Koprivnički Ivanec i njihovih gošći ŽVS Rudarice iz Glogovca.

Ivanečke kresnice su smotra kojom među djecom i mladim naraštajima razvijamo ljubav prema baštini i upoznavanje starih dječjih igara. Kako je jedna od značajnih europskih smjernica jačanje značaja djece i mladih, ovogodišnje 4. Ivanečke kresnice organizirali smo kao temu radionice Mali Europljani. Na Kresnicama su se u folklornom dijelu priredbe i u natjecanju u starim dječjim igrama predstavili poljski predstavnici: FA Małe Zręczyce i hrvatski: KUD Golubovec iz Novog Golubovca i DIF Koprivnički Ivanec.

U sklopu teme Kulturne razlike i sličnosti u EU održana je radionica s revijom i predstavljanjem narodnih nošnji inozemnih sudionika i domaćina, a tema je upotpunjena s više kulturnih događanja. Tako je i ovom prigodom predstavljeno naše najvrijednije kulturno nasljeđe: umijeće izrade ivanečkog veza, i to na prigodnoj izložbi predmeta izvezenih ivanečkim vezom i na radionici na kojoj je prikazano umijeće izrade ivanečkog veza. Završetak priredbe označio je prikaz običaja paljenja ivanjskoga krijesa.

Tijekom tri dana održavanja projekta organizirane su javne radionice na društvene teme:  Zašto želimo biti dio EU, Financijsko upravljanje europskim resursima, Aktivni građani EU i Budućnost EU ovisi o nama te je potpisana deklaracija o suradnji općina sudionica.

Posljednji kolovoški i prvi rujanski dan, osim po sunčanom vrućem vremenu, bit će u DIF-u i Općini zapamćeni kao prvo i značajno iskustvo realizacije vrlo zahtjevnog europskog projekta kojim je  ostvareno sadržajem bogato druženje, upoznavanje i razmjena brojnih iskustava među međunarodnim partnerima i europskim narodima.