Udruga žena “Crvene ruže” Botinovec proslavila svoju 40. obljetnicu

Objavljeno, 14.6.2023. Novosti

Udruga žena “Crvene ruže” Botinovec proslavila svoju 40. obljetnicu

UŽ Botinovec održala je u subotu, 17. lipnja 2023. godine svoju tradicionalnu manifestaciju „Dani plesa protiv stresa“, te je tom prigodom obilježena i 40. obljetnica rada i djelovanja Udruge. Nakon svete mise održan je kulturno – umjetnički program na kojem su nastupili plesači SPK RITAM Koprivnica i Đurđica Kordeš koja je pročitala par svojih pjesama.

Ovu prigodu svojim je dolaskom uveličao općinski načelnik Zoran Vrabelj, dvadesetak udruga žena iz naše županije, predstavnici DVD-a Botinovec i NK „Rudar“ Botinovec, bivše članice naše Udruge te ostali gosti.

Kratko iz povijesti…

Na inicijativu žena Botinovca 1983. godine Snježana Sokač (rođ. Radiković) i Katica Hudak (rođ. Šmic) prikupljale su i obavještavale zainteresirane žene za učlanjenje u Aktiv žena Botinovec koji je osnovan te godine na čelu sa prvom predsjednicom MARIJOM MESAR.

U narednom  razdoblju  izmijenile su se predsjednice:  KATICA BESTEN, BERNARDICA BALAŠKO, VERICA BAČANI, ŽELJKA MESAR, MIHAELA JURANIĆ, VALENTINA BALAŠKO i SLAĐANA MESAR.

Poznato je da se je u prošlosti organiziralo puno više zabava, sve kako bi se na neki način osigurala  novčana sredstva  za obnovu prostora Društvenog doma  i inventara, osobito onog kuhinjskog.  Na žalost, zbog raznih zakonskih regulativa danas je takav način financiranja udruga jednostavno nemoguć  pa se financiranje u većoj mjeri  svodi na sredstva iz Proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave, te razna sponzorstva i donacije.

Aktiv žena Botinovec u 90-ima mijenja naziv u Društvo žena Botinovec, a 2005. godine u današnji naziv  Udruga žena „Crvene ruže“ Botinovec.

Udruga žena „Crvene ruže“ Botinovec osnovana je sa svrhom organiziranja kulturnih manifestacija, sudjelovanja u humanitarnim akcijama, očuvanja i unapređivanja kulturnih tradicija i posebnosti, unapređivanja položaja žena u društvu te poboljšanje uvjeta za život i rad u mjestu Botinovec na zadovoljstvo svih mještana, a sa naglaskom na zajedništvo i međusobno pomaganje koje želimo prenijeti u nasljeđe budućim generacijama.

Susreti žena koje organiziraju udruge žena iz naše županije namijenjeni su prvenstveno tome da se maknemo iz naših svokdnevnica i barem malo zaboravimo na brige i stres kojih u današnje vrijeme ima i više nego previše. Naša manifestacija upravo iz tog razloga nosi naziv ‘Dan plesa protiv stresa’  te priređujemo tome prigodan kulturno-umjetnički program, a po čemu je naša Udruga žena i najprepoznatljivija  u Koprivničko-križevačkoj županiji i malo šire.

Osim toga Udruga sudjeluje i u nizu akcija humanitarnog karaktera od samih svojih početaka pa sve do danas, kao i u uređenju samog mjesta Botinovec.  Može se reći da Udruga kroz svoje aktivnosti promovira  i Općinu Koprivnički Ivanec, kao i Koprivničko-križevačku županiju.

Vrijedi napomenuti, a što je manje poznato široj javnosti, da je upravo naša Udruga pokrenula suradnju sa Plesnim centrom Ritam iz Zagreba te smo u siječnju 2010. godine pomogle u organizaciji Državnog prvenstva u standardnim plesovima u Koprivnici. U to je vrijeme iz te suradnje razvojem kasnijih događaja došlo do osnivanja Športskog plesnog kluba Ritam Koprivnica i raduje nas što ta suradnja traje još danas.