Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice –

Objavljeno, 8.12.2014. Novosti

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice –

Vrijeme provedbe:  01.09.2014.do 31.8.2015. Odobrilo ga je  Ministarstvo socijalne politike i mladih na Natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima te vršnjačkog nasilja. Aktivnosti ovog projekta će se provoditi 01.09.2014.do 31.8.2015. Partneri u projektu su Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, Osnovna škola  Koprivnički Ivanec i Centar za socijalnu skrb Koprivnica. Suradnici su Mobilni centar za unapređenje zdravlja, osobnih potencijala i međuljudskih odnosa „SYNERGIA“, „IPA-REGIONALNI KLUB I.P.A. KOPRIVNICA“ i Opčina Koprivnički Ivanec. Glavni cilj je smanjenje svih oblika nasilja nad djecom i mladima sa i bez invaliditeta, edukacija roditelja, učitelja i donositelja odluka o prevenciji nasilja, informiranje lokalne zajednice o pojavama nasilja  nad djecom i mladima sa i bez invaliditetom. Specifični cilj je proširiti znanja kod djece i mladiih sa i bez invaliditeta o sigurnom načinu življenja i zašti od nasilja, stvarati uvjete za društvo bez nasilja,pravo na život u zajednici koja pruža zaštitu od nasilja, manju izloženost nasilju i mogućem zlostavljanju,senzibilizirati lokalnu zajednicu o potrebama djece i mladih sa i bez invaliditeta o stvaranju sigurnog okruženja. Direktni korisnici u projektu su učenici OŠ Koprivnički Ivanec,
mladi sa i bez invaliditeta kojima je potrebno stjecanje novih znanja  u području edukacije o zaštiti od nasilja,informiranost o radu pružanja zaštite institucija i ustanova u slučaju nasilja, roditelji djece i mladih, nastavnici, družnosnici u Koprivničko-križevačkoj županiji.   Indirektni korisnici su zaposlenici u javnim ustanovama i institucijama , članovi šire obitelji direktnih korisnika,  braća, bake, djedovi, Nedovoljno, nepotpuno i neadekvatno informirani o problematici pojavi nasilja te zatiti od nasilja, cca 5000 građana Koprivničko-križevačke županije. Osnovne aktivnosti koje će se provoditi su radionice, tribina, info štand te će biti smnimljen film s tematikom prevencije nasilja. Očekivani rezultati su viša razina informiranosti o prevenciji nasilja kod  učenika osnovnoškolskog uzrasta , mladih sa i bez invaliditeta, nastavnika, družnosnika. Postići će se viša razina senzibiliteta  za nenasilje, građana Koprivničko-križevačke županije cca 5000. Doprinijet će se većoj sigurnosti djece i mladih sa i bez invaiditeta koja će se uključivati aktivnosti u školama ali i lokalnoj zajednici.
Do sad su provedene aktivnosti početna tiskovna konferencija na kojoj je javnosti predstavljen projekt. U prostoru OŠ Koprivnički Ivanec u školi u Kunovcu je održana radionica „Sve počinje od tebe i mene“ za djecu i mlade. Radionica je bila usmjerena na prepoznavanje vrsta nasilja s kojima se djeca i mladi susreću u svom okruženju i načine na koje se ono može spriječiti. Poseban naglasak bio je na povećanju razumijevanja prava svake osobe na sigurnost i poštovanje te osvještavanju osobne odgovornosti za vlastito ponašanje. Radionica „Među nama“ namijenjena učiteljima i nastavnicima OŠ Koprivnički Ivanec. Javna tribina: „Prepoznaj, spriječi, reci NE nasilju“. namjenjena donositeljima odluka u Koprivničko-križevačkoj županiji. Za viječnike županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, viječnike Gradskog vijeća grada Koprivnice i vijećnike Općinskog vijeća Općine Koprivnički Ivanec te za članove Povjerenstava za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i Savjeta mladih Koprivnica. U ime Općine Koprivnički Ivanec sudjelovao je predsjednik Općinskog vijeća Općine Koprivnički Ivanec gospodin Fijok. Gospodin Fijok izrazio je veliko zadovoljstvo ovom suradnjom i obečao podršku Udruzi i u budućnosti.

                                                                                                   
Predsjednica Udruge:   
Marija Mraz