Priručnik “Ivanečki vez – izvorni vez Koprivničkog Ivanca”

Objavljeno, 23.10.2018. Novosti

Priručnik “Ivanečki vez – izvorni vez Koprivničkog Ivanca”

Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu kao i Biblioteka Podravskog zbornika Muzeja grada Koprivnice bogatiji su za prvi cjelovit priručnik umijeća izrade ivanečkog veza pod nazivom Ivanečki vez – izvorni vez Koprivničkog Ivanca. Nakladnik priručnika je Muzej grada Koprivnice. Projekt Muzeja realiziran je uz pomoć Ministarstva kulture kao program javnih potreba u kulturi RH i u partnerstvu s Društvom izvornog folklora, čije su članice Gordana Horvat i Renata Kotur Jakupić istražile i dokumentirale tematiku ovog jedinstvenog bogatog veza, uz podršku više kustosice Marije Mesarić, autorice predgovora,  i uz recenziju Zrinke Studen iz mjerodavnog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, dok su fotografije i grafički dizajn djelo Matije Jakupića.

U priručniku je na 40 stranica, ilustriranih s čak 100 fotografija, pojašnjeno po čemu je ivanečki vez jedinstven u svijetu, što ga to karakterizira i na kojim dijelovima nošnje se nalazi. Opisani su bodovi kojima se ivanečki vez izrađuje te je sama izrada slikovno prikazana. Navedene su boje i njihove kombinacije koje se isključivo koriste i materijali na kojima se našivava. Detaljno su obrađeni svi motivi ivanečkog veza a plečkimapoculicama i ropcima našitakima:  steze i loncokivurice, ružice, detelina i list deteline,  srca i srčeka, ljiljani – leluje, žito ili klasje, žirek, tratinčica, veliki i mali tulipani, kruna, velike i male ruže, cvetje s podolja, livadno cvijeće, hrastov list, čičak i cvet čička, frke i točkanje. Ovi motivi, nastali iz inspiracije prirodom i seoskim okruženjem, precizno su opisani i prikazani izdvojeno kao samostalni motivi i potom kao dio cjeline na predmetu na kojem su izvezeni, a prikazan je i sam postupak vezenja bez nacrta i shema. Priručnik završava tekstom o djelovanju DIF-ove skupine vezilja i radionice ivanečkog veza te suvremenoj primjeni ivanečkog veza.

U sklopu ovog projekta održano je i desetak radionica umijeća izrade ivanečkog veza pod vodstvom Gordane Horvat, namijenjenih djeci školskog uzrasta. Motiv vurice prvi je od motiva koji polaznici uče našivavati jer je to polazište za ostale motive. Radionice su polučile veliki uspjeh i interes polaznika za ivanečki vez.

Promocije priručnika provedene su u sklopu obilježavanja Dana europske kulturne baštine 2018.  U Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici održana je 20. rujna prva promocija priručnika Ivanečki vez – izvorni vez Koprivničkog Ivanca. Priručnik je također predstavljen u Osnovnoj školi u Koprivničkom Ivancu 7. listopada, kada se uz autore projekta prisutnima obratio i načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović. Tom prigodom postavljena je prigodna izložba dijelova nošnji i predmeta prikazanih u publikaciji te je održano i predavanje o nepoznavanju narodne nošnje i izvornog veza Koprivničkog Ivanca kod amaterskih i profesionalnih folklornih udruga.

Autorice priručnika izrazile su zadovoljstvo što su svojim volonterskim angažmanom doprinijele važnoj ulozi Društva izvornog folklora kao nositelja zaštite i pomocije ivanečkog veza – kulturnog dobra RH i zahvalile su Muzeju grada Koprivnice na inicijativi, prilici i podršci za izradu ove prijeko potrebne abecede ivanečkog veza. (R.K.J.)