Prirodica naša ljekarica, novi projekt u OŠ Koprivnički Ivanec

Objavljeno, 1.2.2023. Novosti

Prirodica naša ljekarica, novi projekt u OŠ Koprivnički Ivanec

Prirodica naša ljekarica naziv je projekta koji će do kraja tekuće školske godine u OŠ Koprivnički Ivanec provoditi učenici i razrednice 3. i 6.a razreda, predstavljenog javnosti i partnerima u utorak 31. siječnja u OŠ Koprivnički Ivanec u Kunovcu.

Projekt je odobren na Javnom pozivu za provedbu projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2022./2023. Financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a partneri u projektu su Općina Koprivnički Ivanec i Udruga žena Srca Kunovca. Projektne će aktivnosti biti usmjerene na poučavanje o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti i održivom razvoju.

Na današnjem su predstavljanju projekta, održanom u Matičnoj školi u Kunovcu, učenici 3. i 6.a razreda upoznali prisutne predstavnike partnera, Općine Koprivnički Ivanec i Udruge žena Srca Kunovca  te svoje kolege, učitelje, roditelje i stručne službe Škole kako će  uzgajati ljekovito i začinsko  bilje u uzdignutim gredicama, na ekološki način bez primjene kemijskih sredstava, a pored spomenutih gredica uredit će i postaviti Hotel za kukce. Učenici su istaknuli da trebaju edukaciju o primjenjivom znanju i mogućnostima bavljenja uzgoja ljekovitog i začinskog bilja u svrhu veće razine ekološke osviještenosti, održivog razvoja te educiranosti o životu i funkcioniranju korisnih kukaca za koje će se uz vrt instalirati Hotel za kukce.

Projektne će aktivnosti biti kreativne, edukativne, informativne, s ciljem poučavanja o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti i održivom razvoju, informirala je voditeljica projekta, učiteljica Melany Ferčec.

Nakon uvodnih informacija, održano je i proglašenje pobjedničkog prijedloga loga spomenutog projekta. Naime, kao jednu od predviđenih projektnih aktivnosti Škola je raspisala interni natječaj za svoje učenike koji su se mogli prijaviti likovnim i kreativnim prijedlozima rješenja za logo projekta.  Na natječaj je pristiglo 45 radova, a povjerenstvo u sastavu Josip Kovačić, učitelj likovne kulture, Selma Varović, učiteljica razredne nastave i Melany Ferčec, voditeljica projekta, kao pobjednički su prijedlog izabrali rad učenice Vanese Lesjak iz 6.b razreda.

Na kraju predstavljanja projekta učenici su još dodali i kako na kraju projekta očekuju  da će steći  višu razinu znanja kod 16 učenika u svrhu bavljenja do sad nepostojećim aktivnostima u svojoj školi; povrtlarstvom u uzdignutim gredicama, te očuvanjem prirodne bioraznolikosti kroz praćenje Hotela za kukce.

Voditeljica projekta Melany Ferčec zaključila je i kako će se projektnim aktivnostima povećati aktivna uloga članova lokalne zajednice u suradnji sa školom te umrežavanje učenika i predstavnika partnerskih organizacija, ali i povećanje razine suradnje učeničkih obitelji sa Školom te osposobljavanje učenika 3. i 6.a razreda (njih 16) za aktivno sudjelovanje u životu lokalne zajednice, educiranje o volonterskim aktivnostima i mogućnostima osobnog doprinosa za razvoj kvalitete i povećanje raznolikosti  sadržaja koje nudi škola koju pohađaju.