Poziv na obilježavanje 120. obljetnice Hrvatskog narodnog pokreta, te Kunovečke bune 1903. godine – 27.01.2024. godine s početkom u 18:00 sati u Kunovcu

Objavljeno, 23.1.2024. Novosti

Poziv na obilježavanje 120. obljetnice Hrvatskog narodnog pokreta, te Kunovečke bune 1903. godine – 27.01.2024. godine s početkom u 18:00 sati u Kunovcu

Čuvari baštine DVD-a iz Kunovca, Općina Koprivnički Ivanec, Turistička zajednica područja „Središnja Podravina“, Muzej Brdovec i Muzej grada Koprivnice pozivaju Vas na svečano obilježavanje znamenite Kunovečke bune koja se dogodila 1903. godine kao dio Hrvatskog narodnog pokreta koji je obilježio političku i društvenu povijest na početku 20. stoljeća. Prigodno obilježavanje u Kunovcu održat će se u subotu 27. siječnja 2024. s početkom u 18:00 sati, a program će se održati u Vatrogasnom domu u Kunovcu.

U sklopu obilježavanja obljetnice Kunovečke bune bit će postavljena i otvorena izložba pod nazivom „1903. u Hrvatskoj“ koja je kao izložbeni projekt 13 hrvatskih muzeja u povodu obilježavanja 120. obljetnice Hrvatskog narodnog pokreta kao jednog od značajnih događaja u hrvatskoj povijesti obišla niz naselja diljem Hrvatske koja su vezana za ova događanja. Hrvatski narodni pokret je 1903. i 1904. godine zahvatio velik dio Hrvatske, pa tako i Podravinu, a u Kunovcu je bilo i nekoliko žrtava. Njima u spomen postavljena je ploča s imenima, a uspomena na Kunovečku bunu održava se do današnjih dana.

O ovome izložbenom projektu govorit će ravnateljica Muzeja Brdovec Silvija Limani, ujedno inicijatorica projekta. Povijesni kontekst i osnovne činjenice o Kunovečkoj buni predstaviti će viši kustos iz Muzeja grada Koprivnice, povjesničar Dražen Ernečić.

Dakle, uz spomenutu izložbu u Kunovcu biti će prigodni program uz pozdrave domaćina i uzvanika, prigodno obraćanje organizatora izložbe i osvrt povjesničara na Kunovečku bunu 1903. godine. Nakon toga su za prigodni program zaduženi članovi DIF-a iz Koprivničkog Ivanca, sekcije Čuvara baštine DVD-a iz Kunovca i Udruge žena „Srca Kunovca“, a na kraju slijedi večera i druženje uz nastup tamburaškog sastava „Krizni stožer“.

Radujemo se Vašem dolasku i susretu u Kunovcu!