Održane prve Ivanečke kresnice

Objavljeno, 13.9.2016. Novosti

Održane prve Ivanečke kresnice

Prošle subote u Koprivničkom Ivancu  u organizaciji Društva izvornog folklora održana je dječja folklorna smotra  1. Ivanečke kresnice. Priredba je započela mimohodom dječjih  skupina od ivanečke osnovne škole do društvenog doma, u kojem je održan folklorni program. Pri otvaranju priredbe  predsjednica DIF-a Gordana Horvat malim je folklorašima rekla:

Vrlo nam je važno i veseli nas da odrastate zajedno s folklornim običajima, s narodnim nošnjama, pjesmama, plesovima i starim igrama, kao što su to radile i vaše mame i tate, bake i djedovi…   Oni su prije 40 godina započeli tradiciju Ivanečkih kresova, a mi sada s vašom generacijom započinjemo novu tradiciju Ivanečkih kresnica  na kojima ćemo predstavljati što ste naučili i koliko volite svoju baštinu. 

Prva društva koja su to u Koprivničkom Ivancu s puno žara učinila su DIF Koprivnički Ivanec, KUD Zrin Legrad, KUD Anka Ošpuh Ludbreg, KUD Golubovec i Folklorna skupina područne osnove škole Veliki Poganac.

Nakon folklornog programa s igrama, pjesmama i plesovima Podravine, Zagorja i Međimurja  uslijedilo je natjecanje u starinskim dječjim igrama: utrka u vrećama, kotrljanje koluta i slaganje „koci od kocena“.  Utrke su bile napete i pratilo ih je živo bodrenje. Najbrža trkačica u vreći je Katarina Poldrugač iz DIF-a Koprivnički Ivanec, najbolje je kolutom vladao Dino Matišić iz KUD-a Golubovec, a najvješiji sa slaganjem kocena  bili su Tara Kolaš i Roko Kolaš iz KUD-a Zrin legrad.