Održane 2. Ivanečke kresnice

Objavljeno, 11.9.2017. Novosti

Održane 2. Ivanečke kresnice

Ivanečke kresnice su folklorna smotra dječjih skupina kulturno-umjetničkih društava, koju je prošle godine u povodu jubileja 40 godina od prvih Ivanečkih kresova pokrenulo Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec sa željom da i mali zaljubljenici u folklor održavaju tradiciju predstavljanja pjesmi, plesova, narodnih nošnji, običaja i igri svog kraja.

U subote 9. rujna u Koprivničkom Ivancu  održane su  2. Ivanečke kresnice.  Poslije mimohoda dječjih  skupina od osnovne škole do društvenog doma, uslijedio  je  folklorni program, kojeg je otvorio načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović.

Prvo društvo koje se ponosnim roditeljima, rodbini, prijateljima i posjetiteljima predstavilo igrama, pjesmama i plesovima bili su domaćini  – dječja skupina DIF-a Koprivnički Ivanec, a potom su se predstavili mali folkloraši iz KUD-a Delovi KUD-a Molvi, KUD-a Križevci i KUD-a Rudar iz Glogovca.

 

Nakon folklornog programa na igralištu iza društvenog doma uslijedilo je natjecanje u starinskim dječjim igrama: utrci u vrećama, kotrljanju koluta i slaganju „koci od kocena“. Okupljenim klincima ove stare igre bile su ustvari nove igre pa je utrke pratilo živo i glasno bodrenje.

Ivanečke kresnice oduševile su i velike i male. Važno nam je i veseli nas da djeca odrastaju uz folklorne običaje,  narodnu nošnju, pjesme, plesove i stare igre, kao što su to nekada radile njihove mame i tate, bake i djedovi, koji su na potomke prenijeli ljubav prema tradiciji.  Prigoda je to da mališani  pokažu što to s puno truda pripremaju i pokazuju –  i čime se ponose – jer to je najbolji način čuvanja izvornog kulturnog identiteta i ključ za prenošenje baštine kroz naraštaje.