Održana je izborna skupština Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec

Objavljeno, 2.7.2020. Novosti

Održana je izborna skupština Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec

Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec održalo je izbornu sjednicu Skupštinu DIF-a, na kojoj su izglasane promjene statuta i sukladno njima izabrano vodstvo društva za naredni četverogodišnji mandat. Upravni odbor DIF-a od sada će umjesto jedanaest imati pet članova, koji to postaju po dužnosti kao nositelji funkcija: predsjednice DIF-a za koju je ponovno izabrana Gordana Horvat, potpredsjednice DIF-a Ane Miotić, tajnice DIF-a Doroteje Prlok, blagajnika Siniše Bartolovića i evidentičarke Renate Kotur Jakupić.  Funkcija evidentičara DIF-a  je nova jer je DIF u prošlom mandatu značajno obogatio fundus ženskih nošnji otkupom originalnih i rekonstruiranih dijelova pa se javila potreba za osobom koja će biti zadužena za evidentiranje, pohranjivanje, izlaganje, izdavanje i vraćanje pojedinih dijelova nošnje, kao i ostalih predmeta sa svojstvom trajne imovine.

Skupština DIF- prihvatila je podnesena izvješća za prethodnu godinu i donijela planove za daljnji rad, a u raspravi je naglašen i sažetak proteklog mandata, koji je obilovao aktivnostima.  Provedeno je usklađivanje sa Zakonom o udrugama, ostvarena su dva međunarodna gostovanja i brojni domaći nastupi, uključujući i one na renomiranim Đakovačkim vezovima i Zagrebačkoj smotri folklora. Razvijena je međunarodna suradnja s folklornim društvima iz Makedonije, Latvije, Slovačke, Poljske i Mađarske, zahvaljujući i projektu Europa za građane u kojima je DIF partner.  Redovno su održavani Ivanečki kresovi i pokrenuta je dječja manifestacija Ivanečke kresnice, pomlađen je tamburaški sastav, obilježeno je 90 godina djelovanja DIF-a, značajno je povećana zbirka narodnih nošnji, izrađen je priručnik o umijeću izrade ivanečkog veza, izdana poštanska marka s ivanečkim vezom i snimljen je dokumentarni film o ivanečkom vezu. DIF je i partner obilježavanja Dana EU baštine i sudionik Zimskih škola folklora.

Na sjednici je upućena zahvala Općini Koprivnički Ivanec na značajnoj financijskoj podršci, kojoj pripomažu i sredstva Ministarstva kulture,  ostvarena kroz natječaje za javne potrebe u kulturi RH na koje se DIF redovno javlja svojim projektima. Realizirana sredstva iskorištena su za otkup ivanjske narodne nošnje i njegovanje ivanečkog veza, što je obveza DIF-a kao nositelja zaštite kulturnog dobra, te za popravak i nabavku instrumenata.