Ljekoviti eko VRT(uljak) znanja u Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec

Objavljeno, 25.3.2024. Novosti

Ljekoviti eko VRT(uljak) znanja u Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec

Zrake proljetnog, iako pomalo zubatog sunca, u kombinaciji s prvim danom proljeća, idealna su kombinacija za obznanjivanje sretnih vijesti iz Osnovne škole Koprivnički Ivanec. Naime, i ove je školske godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo te financijski podržalo projekt u sklopu izvannastavnih aktivnosti, imenom Ljekoviti eko VRT(uljak) znanja.

Projekt će biti usmjeren na poučavanje o zdravom načinu života, očuvanju prirode, i održivom razvoju.  Ovaj projekt je svojevrstan  nastavak  projekta Prirodica naša ljekarica, kroz koji su učenici oformili mini vrt s uzdignutom gredicom, u kojem će uzgajati ljekovito i začinsko bilje bez kemijskih sredstava te postavili  i Hotel za kukce.

Aktivnosti projekta Ljekoviti eko VRT(uljak) znanja obuhvaćaju postavljanje  stalaka za bicikle, sadnju ukrasnoga grmlja i drveća te opremanje okoliša elementima od ekološki prihvatljivih materijala, kao i uređenje učionice na otvorenom, izgrađene od drvenih elemenata.  Prva aktivnost projekta, bio je unutar školski natječaj za učeničke prijedloge likovnih rješenja LOGA projekta. Učenici su marljivo, kreativno i vrlo promišljeno kreirali svoje uradke, a tročlano Povjerenstvo učitelja među pristiglim je radovima, kao najbolje rješenje izabralo rad učenice Tene Bušić učenice trećeg razreda Područne škole Koprivnički Ivanec, koja je rad napravila pod mentorstvom učiteljice Sanje Figač, te će upravo taj prijedlog poslužiti kao osnova za kreiranje LOGA projekta i njegovu vidljivost.

S, vjerujemo toplijim nadolazećim danima, realizirat će se i ostale planirane aktivnosti, od kojih se učenici najviše vesele novim stalcima za bicikle, kao i uređenju okoliša novim sjedećim elementima i sjenicom koja će poslužiti kao učionica na otvorenom. Provedba aktivnosti dovest će do promjene ponašanja, čije će se pozitivne utjecaje moći mjeriti (veći broj učenika putovat će biciklom, veći broj učenika koristit će višekratnu plastičnu ambalažu i slično), posadit će se zaštićene autohtone vrste, nastava će se češće provoditi na otvorenom, učenici će učiti u neposrednoj okolišnoj stvarnosti.

Iznos kojim MZO sufinancira projekt je 3.000 eura, a partneri u projektu su Općina Koprivnički Ivanec i Udruga žena „Srca Kunovca“, a projekt će se provoditi tijekom drugog polugodišta školske godine 2023. / 2024.

Renata Glavica, voditeljica projekta