KROVIŠTE ĆE BITI POPRAVLJENO OVOG LJETA?

Objavljeno, 23.6.2010. Novosti

KROVIŠTE ĆE BITI POPRAVLJENO  OVOG LJETA?

    Kako se sada čini, uskoro bi mogao biti postignut dogovor izemđu Grada Koprivnice, kao osnivača OŠ ‘Braće Radić’ (pod čiju upravu spadaju Područne škole u Općini Koprivnički Ivanec) i Općine Koprivnički Ivanec  oko saniranja krovišta  Područne škole u Ivancu.
Naime, kao što je široj javnosti, a pogotovo djeci koja polaze ovu školu i njihovim roditeljima, dobro poznato, krovište spomenute obrazovne ustanove već duže vrijeme prokišnjava. To stvara velike probleme u nastavi učenicima i njihovim učiteljima. Kod svake iole ozbiljnije kiše ne preostaje im drugo nego da po prostorijama podmeću različite posude kako bi koliko-toliko zaštitili opremu i nastavna pomagala. Naročito je ugrožemna sportska dvorana, pa se u njoj nastava uopće ne može odvijati. O opasnostima od vlažnih električnih instalacija bolje da i ne govorimo.
Općinski oci nastoje probelm rješiti još od vremena kad se pojavio, ali sve do sada  u tome nisu imali uspjeha. Slali su dopise, upozoravali, nastojali. Sve je završavalo u mlinovima naše birokratizirane admnistracije. Stvari su zapele, kako se to kod nas vrlo često dešava kad nekome nije stalo da se problemi rješavaju, na formalističkim razinama.
Naime, vlasnik ivanečke škole je Grad Koprivnica. Grad je iz državne kase na ime održavanja svih škola kojima je vlasnik, u 2010. godini primio gotovo dva milijuna dinara, ali – isko je već ranije upozoravan na neodrživo stanje u ivanečkoj školi – u proračunu nije predvidio sredstva za sanaciju spomenutog krovišta. U međuvremenu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa trebalo je donijeti Odluku o novoj organizaciju škola u RH, po kojoj bi PŠ iz Koprivničkog Ivanca postala matična škola, a njezin formalni osnivač bi postala Koprivničko-križevačka županija. Ta odluka još nije donesena. Županija je požurila i donijela odluku. Tako je  Grad Koprivnica, odnosno njegov gradonačelnik, zaključio da je čekanje za njega najisplativije.  
Kako  Ivančanima gori pod prstima – njihova djeca su izravne žrtve ove birokratske zavrzlame – odlučili su uložiti potrebita sredstva i osigurati vlastitoj djeci čvrsti krov nad glavama.  Prihvaćaju, dakle,  financirati popravak, ali za to im je potreban formalni pristanak vlasnika – Grada Koprivnice. Ivančani se nadaju da će konačno moći krenuti sa sanacijom, jer su ovih dana primili dopis ravnateljice OŠ ‘Braće Radić’ u kojem ih moli da o svojem trošku obave sanaciju. Općinsko vijeće Koprivničkog Ivanca pozitivno je odgovorilo ravnateljici. Nastavak procedure je u toku, pa  se u Koprivničkom Ivancu očekuje da se tijekom ljeta ovaj gorući problem konačno skine s dnevnog reda.