Godišnja skupština Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec

Objavljeno, 9.2.2016. Novosti

Godišnja skupština Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec

Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec održalo je 30. siječnja 2016.g. redovnu izvještajnu sjednicu Skupštine DIF-a, na kojoj su usvojeni izvještaji o radu i o nadzoru te financijski izvještaj, doneseni su planovi za tekuću godinu, dopunjen je statut i provedena izmjena dva člana Upravnog odbora.

 

U protekloj godini nesebičnim trudom aktivnih članova i suradnika DIF-a uspješno smo organizirali dvije folklorne priredbe,  nastupili smo i izlagali na ukupno  17 manifestacija, promovirali smo ivanečki vez i provodili raznovrsnu folklornu edukaciju.

 

U odrasloj plesnoj i pjevačkoj skupini DIF-a kontinuirano je aktivno  preko trideset članova, a u tamburaškoj skupini oko deset.  Održali smo  46 proba plesne skupine, većinom  zajednički s tamburašima, a ove zime započeli smo i s pjevačkom podukom. Odrasla i tamburaška skupina nastupile su na 10 folklornih manifestacija u Kop. Ivancu, Kunovcu, Đurđevcu, Goli, Donjoj Stubici, Javorju  i Donjoj Voći. U  dječjoj folklornoj skupini aktivno nam je četrnaest članova, s kojima smo održali  42 probe. Dječja skupina je uz tamburašku pratnju naučeno prikazala na pet manifestacija u Kop. Ivancu, Kunovcu i Đurđevcu.

 

Veseli nas da je prihvaćen naš prijedlog da u okviru serije poštanskih maraka Hrvatska etnografska baština jedan od budućih motiva na marki bude i naš ivanečki  vez. Kontinuirano provodimo učenje umijeća izvornog  vezenja u okviru rada skupine vezilja DIF-a. Skupina ima trinaest članica i održale su 15 radionica izvornog veza. Našu nošnju, vezene radove i prikaz izrade ivanečkog veza skupina vezilja DIF-a  promovirala  je na 8 manifestacija  u Kop. Ivancu, Kunovcu, Koprivnici i Đurđevcu. Naši članovi sudjelovali su na seminaru za voditelje tamburaških sastava folklornih društava u Koprivnici  i na folklornom tečaju Folklorna baština Bilogore u Virovitici. U DIF-u organiziramo  tečaj za nove tamburaše na kojem sudjeluje osmero mladih i do sada su održali 16 radionica.

 

U prošloj godini, osim uspješnih tradicionalnih 27. Ivanečkih kresova, koji su bili popraćeni izložbom zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara KKŽ , organizirali smo Međunarodnu folklornu priredbu Latvija u Koprivničkom Ivancu  s nastupima  Folklornog  društva Švedske banke iz Latvije i DIF-a. U želji da razvijamo naš rad i obogatimo folklorne i etno sadržaje u Općini započeli smo s  razvojem projektne ideje Folklorna kuća DIF-a Koprivnički Ivanec.

 

Na sjednici Skupštine naglašeno je da Društvo izvornog folklora nositelj je kulturnog života u Koprivničkom Ivancu. Članovi DIF-a već desetljećima, unatoč poslovnim i privatnim obavezama, ulažu svoje vrijeme i trud u njegovanje, čuvanje i predstavljanje naše folklorne baštine i željeli bi da mještani više prepoznaju taj trud i da njihova podrška i interes za folklorna događanja bude dodatni poticaj za daljnji rad i predstavljanje kulturnih vrijednosti Koprivničkog Ivanca u domovini i inozemstvu.

 

U 2016.g. u DIF-u nastavljamo uvježbavati pjesme, plesove i prikaz običaja Koprivničkog Ivanca i okolice. Kroz odraslu, dječju i tamburašku skupinu  pripremamo se za županijsku izvornu smotru u travnju, dječju smotru u svibnju , međunarodni nastup u srpnju te za nastupe na ostalim manifestacijama za koje očekujemo poziv. Nastavljamo suradnju društvima izvornog folklora, kulturno-umjetničkim društvima i folklornim ansamblima u Koprivničko-križevačkoj županiji, u Hrvatskoj i u inozemstvu kroz međusobna gostovanja, nastojeći da upoznamo društva iz što više različitih krajeva. Veliku pažnju i dalje ćemo polagati podučavanju umijeća izrade našeg izvornog veza. Sa skupinom vezilja predstavljat ćemo našu nošnju i vez Koprivničkog Ivanca i prikazivati umijeće njegove izrade na izložbama i prigodnim manifestacijama.

Uz 28. Ivanečke kresovekoji će se održati 27. kolovoza. ove godine, ujedno obilježavamo jubilej 40 godina od nastanka Kresova. Također planiramo organizirati  dječju folklornu priredbu, da potaknemo suradnju među najmlađim folklorašima. U ovoj godini planiramo razraditi projektnu ideju Folklorna kuća Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec, koja bi trebala biti središte kulturnog i folklornog života  u našoj Općini i stvarati uvjete za prijave na natječaje za bespovratna sredstva iz fondova Europske unije pa smo u tu svrhu dopunili Statut proširenjem ciljeva i djelatnosti. Također smo se preciznije odredili prema statusu članstva u Društvu s ciljem aktualiziranja propisanih članskih evidencija na način da se člana, koji dvije godine nije platio simbolični iznos godišnje članarine, nakon pismene obavijesti može brisati iz evidencije DIF-a.

 

Zainteresirani smo, u okviru naših mogućnosti, za  prikupljanje i otkup originalnih dijelova narodnih nošnji, za koje vlasnici nisu zainteresirani, kako bismo ih sačuvali od eventualnog propadanja i osigurali u dovoljnom broju za nastupe. Planiramo provesti edukaciju iz poznavanja nošnje i veza, pravilnog oblačenja i održavanje nošnje. Potrebna nam je i nabava instrumenata i opreme za obučavanje mladih tamburaša. Kao nositelji naše folklorne baštine planiramo prikupljati materijalnu i nematerijalnu etnografsku građu Koprivničkog Ivanca, bilježiti pjesme i  melodije, opisati običaje, skupiti fotografije i svjedočanstva starijih mještana i nadamo se da ćemo u tome imati podršku i pomoć naših mještana.

 

DIF Koprivnički Ivanec