DVD Kunovec – početak godine godišnjom skupštinom

Objavljeno, 22.1.2016. Novosti

DVD Kunovec – početak godine godišnjom skupštinom

Ove godine godišnju skupštinu pomaknuli smo za tjedan dana na 9.1.2016., da baš ne bude na drugi dan nove godine.

Obzirom da smo imali kontinuitet događanja do Božića pozivnicu smo objavili na Vatrogasac.net- u pa je ove godine uz naše Pobratimsko društvo, DVD Rasinju, 86. Izvještajnu skupštinu uveličalo još dvadeset društava iz naše, Međimurske i Zagrebačke županije.

Uz pozdravnu riječ predsjednika, kako je to uobičajeno podnesen je izvještaj tajnika, zapovjednika i blagajnika te nadzornog odbora. Iz izvještaja zapovjednika može se zaključiti da je društvo velikog srca ispunilo sve planove iz programa rada društva.

Evo dijela izvještaja. Tijekom prošle godine društvo je bogatije za dvoje vatrogasnih časnika, a to su tajnica Natalija Sučić i Roko Blažic. Proljetni tečaj za vatrogasce koji je organiziran u suradnji VZO Koprivnički Ivanec i VZ grada Koprivnice uspješno je položilo 11 kandidata. Zvanje vatrogasac stekli su: Ivona Seđek, Martina Bravar, Anja Kovač, Tanja Kovač, Jelena Prlok, Dijana Ščetinec, Diana Golenji Balaško, Mishaelle Haramija, Klaudio Prlog, Jasminka Šijak, Tihomir Šijak.

Aktivnostima smo nastavili u proslavi Dana Vatrogastva i Sv. Florijana, a tijekom mjeseca tiskali letke i podijelili sumještanima kako bismo ih upozorili na moguće nesreće koje se mogu dogoditi nepažnjom tijekom žetvene i turističke sezone.

U žetvi, OPHODATSKU SLUŽBU obavljali su Ivan Haramija i Ivica Tubanović pripadnici odjeljenja mladeži.

Novopečeni vatrogasci formiraju operativno-taktičku grupu koja se natjecala na natjecanjima operativnih vatrogasaca u Goli, Podravskim Sesvetama i Domajima, a pomladak „PANCIR DIVIZIJA“ natjecala se na Općinskom vatrogasnom natjecanju, KUPU Rasinja, Subotica Podravska,  „STJEPAN PAŠA“ Koprivnica i Županijsko vatrogasno natjecanje te na prvom Kupu DVD Ladinec. Županijsko natjecanje nam se nije potrefilo, taman „drvena medalja“.

Glavno ljetno događanje 7. MOKRA VJEŽBA DVD Kunovec, prošla je sa relativnim zadovoljstvom, a već u rujnu uključujemo se sa VZO u pomoć pri prijelazu izbjeglica zelene granice u Botovu.

Žensko A odjeljenje natjecalo se na nekoliko Kupova te tako stiče potrebno iskustvo za novi let u novoj godini. Nastupile su na jakom turniru u Zaprešiću, istina bile su zadnje no u onom blatu pokazale su jedinstvo i požrtvovnost, tako su nastavile i dvoransko natjecanje na Kupu Dušan Koščić i Kupu Staro Čiće.

Ovo je samo dio rada društva kroz godinu kako je i naznačio podnositelj izvješća, zapovjednik Ivan Blažic.

Skupština je nastavljena prihvaćanjem izvještaja o radu i financijskog izvješća te prihvaćanjem novog programa rada i financijskog programa za naredno razdoblje. Da bi odali priznanje svojim članovima na posebnom doprinosu rada društva a naročito pri pomoći policiji kod praćenja izbjeglica kroz „zelenu granicu“, Mishaelle Haramija, Tanja Kovač, Natalija Sučić, Jelena Prlok i Jagoda Bebek pohvaljeni su i pismenim pohvalama, a Ivan Haramija mladi pripadnik mladeži pohvaljen je pisanom pohvalom za iznimna zalaganja oko svih segmenata rada društva („Katica za sve“).

Za više godina pomaganja u realizaciji programa „Advent z Kunovečkim malim vatrogascima“, Osnovna škola Koprivnički Ivanec u Kunovcu s Ravnateljicom Kristinom Furkes, Dječji vrtić Ivančica (naročito tete Ines Posavec i Nedeljka Vrhoci), pjesnikinje Marija Hegedušić, Mirjana  – Marija Horvat, Ladislava Šarec, Zdenka Čavić, učiteljica i pjesnikinja Tamara Bjelić, profesorica glazbe Kristina Bunić Lovrek te pjesnici podravske ravni Ivan Picer i Ivan Pobi, Doroteja Sitar, naš pomladak čiji literarni uradak o Kunovečkoj Buni je nagrađen na međunarodnom natječaju o očuvanju baštine, dokazani su prijatelji društva i sekcije DVD-a „Čuvari baštine“. Također, moramo istaknuti i Ženski vokalni sastav Crkve Presvetog Trojstva iz Reke, Ženski vokalnu skupinu Gotalovečko srce iz Gotalova, Zbor „Marija“ Župe Močile, Zbor mladih „Leticia“ Župe Rasinja te DRUŠTVO IZVORNOG FOLKORA Koprivnički Ivanec. Svi navedeni zaslužni su za poseban ugođaj početka i smiraja Adventa te im se društvo zahvaljuje pisanim zahvalnicama.

Daljnji tijek skupštine nastavio se riječima gostiju, među prvima  nam se obratio Siniša Juranić, tajnik VZO Koprivnički Ivanec i zaželio nastavak kontinuiteta rada i suradnje te ostvarenje programa rada. Posebnu čast učinio nam je predsjednik HVZ-a Ante Sanader koji je i ove godine došao na skupštinu te nam zahvalio na postignućima i zaželio uspješnu realizaciju svih postavljenih zadaća. Naravno iste želje poželjeli su nam i Ivan Matosović, predsjednik VZŽ Koprivničko- Križevačke koji je također skupštini i našim prijateljima podastro podatke o radu županijske vatrogasne zajednice u protekloj godini, a Goran Matoničkin naš prijatelj iz VZO Virje a i potpredsjednik VZŽ Koprivničko-Križevačke zaželio nam je sreću pri realizaciji programa rada te nastavak dosad plodne suradnje. Ivan Golubić predsjednik VZ Grada Koprivnice i potpredsjednik VZŽ prekaljeni i osvjedočeni prijatelj društava uz dobre želje upoznao nas je i tijekom izbjegličke „krize“ na području Koprivnice i organizacije prijelaza na „zelenoj“ granici u zajedništvu sa glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH Slavkom Tucakovićem. Zamjenik načelnika Općine Koprivnički Ivanec, Zlatan Sremec uz dobre želje i uspjeh u realizaciji programa naglasio je podršku općinskih struktura u svakom pogledu.

Posebni dio izvještaja zapovjednika DVD-a kao voditelja sekcije je prikaz rada Sekcije društva „Čuvari baštine“.

Sekcija je osnovana radi transparentnosti u radu društva, tj odvojen je vatrogasni program od kulturnog koji se provlačio kroz rad društva. Mnogi su mislili, a i sad misle, da je to način da se iz proračuna lokalne zajednice povlače novčana sredstva, no mi i dalje stojimo na pragu hiže i sve zovemo dojdite k nam, v naš dvor, i pitajte i gledite kaj delamo. Sekcija se bavi pronalaženjem, čuvanjem i prezentacijom kulture i svake druge baštine mjesta i okolice. Prezentacija mladima našega društva spoznaja kojih smo tek sada svjesni (mi stariji) dok su skoro rijetkost, o minulom životu društva i zajednice te međusobnoj međuzavisnosti kao posljedici djelovanja na ovom mikroprostoru Podravine.

Iz ukupnog djelovanja sekcije posebno izdvajamo ova događanja koja smo organizirali za naše suseljane i sve prijatelje našeg sela i vatrogastva.

Svemu svijetu pokazali smo da Vatrogasna zabava jest dio kulture i svijesti o zajedništvu zajednice i vatrogastva. Vatrogasna zabava jest Baština koja se sto pedeset godina stvara i raste i cvate zajedno sa vatrogastvom i društvenom zajednicom.

„Židorovska ratarska zahvala“ nazvali smo izložbu starih alata vezanih poglavito za proizvodnju i čuvanje kukuruza – dan danas dominantnu kulturnu biljku koja na početku prošlog stoljeća spašava Podravinu od gladi a danas čuva od iste pošasti.

Spomen na „Kunovečku Bunu“ povijesni je događaj, tragedija Kunovca 1903. dali smo igrokazom „Morti je tak bilo ‘903“ na proslavi Dana Općine te na radiju Glas Podravine i Prigorja te na Radio Dravi. Na tu temu je literarni uradak Doroteje Sitar o Kunovečkoj Buni– „MOJE SENJE“, nagrađen na međunarodnom natječaju Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske.

Godinu smo završili uz program „Advent z malim Kunovečkim vatrogascima“. Program „Advent z malim Kunovečkim vatrogascima“ sadrži tri mala segmenta, a to su:

 Akademija – u povodu paljenja prve svijeće Adventa. Na akademiji sudjeluju pisci pjesnici, podmladak i mladež DVD-a Kunovec. Cilj ovog programa je skupiti podmladak, osvijestiti ga o Kršćanskoj etici koja ga okružuje a te spoznaje podijeliti sa bližnjima iz sela, susjednih vatrogasnih društava i druženju uz pjesmu i ples.

Betlehemsko svijetlo – krenuti na put, donijeti svijetlo koje znači mir, razumijevanje, kontinuitet, sreću, dolazak Njega, Spasitelja. Isto to svijetlo podijeliti sa zajednicom.

Božićni koncert – vrhunac predbožićnog događanja, u smiraj Adventa zajedno s našim prijateljima biti dionik Svijetla. Prikazati običaj proslave Božića; Badnjak, večer – pripreme za dolazak Svijetla svega svijeta.

Vjerujemo da smo i ove godine kao i prethodnih izazvali more dobrih emocija, ljubavi i dobrote što je svakako temeljna odlika vatrogasaca.

Ovim podnošenjem izvještaja o radu sekcije „Čuvari baštine“ završili smo protokolarni dio skupštine te nastavili druženje uz pjesmu i ples.

Srdačan pozdrav svima, neka Vas prati mir i dobro a Svijetlo Božića Vam bilo u srcu.

Vatru gasi, brata spasi

Zapovjednik DVD-a Kunovec

                 Ivan Blažic