Društvo izvornog folklora gostovalo u Latviji

Objavljeno, 27.6.2016. Novosti

Društvo izvornog folklora gostovalo u Latviji

Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec nastavlja razvijati latvijsko-hrvatsku kulturnu suradnju. Nakon lanjskog nastupa tamošnjeg KUD-a Swedbankas u Koprivničkom Ivancu, uslijedilo je uzvratno putovanje DIF-ovaca u Latviju. Od  17. do 20. lipnja predani čuvari i promotori izvorne kulturne baštine Koprivničkog Ivanca i okolice boravili su u gostima kod  KUD Rigava u Salaspilsu pored Rige. Dobro prihvaćenim svakodnevnim  nastupima uključili se u tamošnje proslave Ivanja u mjestima Salaspils, Kekava i Dole. Tim prigodama hrvatski predstavnici okupljeni u odrasloj folklornoj  skupini i tamburaškoj skupini DIF-a sudjelovali su u paljenju krijesa i drugim latvijskim ivanjskim običajima, a Latvijcima su predstavili naše Ivanje kroz program  Na ivanjsko navečerje , a potom i ženidbene pjesme i plesove u programu  Ženil bi se, ženil…

Pjesme, plesovi i običaji Koprivničkog Ivanca i okoline kao i naša izvorna bogata narodna nošnja su bili odlično primljeni kod domaćina i njihovih posjetitelja. Sklopljena su nova folklorna prijateljstva. Jedno od njih je s folklornim društvom iz Ukrajine, koje je DIF-u uputilo poziv za posjet.

Ovakva gostovanja najvrjedniji su način predstavljanja kulture i izvornog nasljeđa Koprivničkog Ivanca izvan naših granica, odlična promocija folklora Koprivničko-križevačke županije i najbolje zastupanje hrvatskog identiteta u inozemstvu.