29. Ivanečki kresovi i poštanska marka s ivanečkim vezom

Objavljeno, 31.8.2017. Novosti

29. Ivanečki kresovi i poštanska marka s ivanečkim vezom

U subotu  26. kolovoza  u Koprivničkom Ivancu održani su tradicionalni 29. Ivanečki kresovi i predstavljana je redovita poštanska marka s ivanečkim vezom.

Ovogodišnje Kresove otvorio je načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović. Nakon mimohoda ulicama Koprivničkog Ivanca uz odlazak folkloraša u Crkvu sv. Ivana Krstitelja održano je predstavljanje poštanske marke s Ivanečkim vezom. Predsjednica DIF-a Gordana Horvat,  viša savjetnica za udruge, kulturu, nacionalne manjine i sport Koprivničko-križevačke županije Vesna Peršić Kovač i predstavnik Hrvatske pošte Dražen Jedvaj govorili su kako je nastala ideja o ivanečkom vezu na marki, o putu do realizacije, suradnji s Filatelističkim društvom Koprivnica kao i o samoj marki izdanoj u ediciji Hrvatske etnografske baštine.

Skupina vezilja DIF-a se predstavila se živopisnom izložbom radova s jedinstvenim izvornim vezom Koprivničkog Ivanca. Umijeće izrade ivanečkog veza ima status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, što s ponosom uvijek ističemo. Uz izložene rukotvorine ivanečke vezilje odjevene u nošnje posjetiteljima su prikazale umijeće izvornog vezenja.

U folklornom programu održan je na početku nastup domaćina DIF- a s pjesmama i plesovima Koprivničkog Ivanca pod imenom Igraj kolo, potom je KUD Zavičaj iz Sračinca izveo pjesme i plesove Hrvatskog zagorja. Nakon njih na pozornici su članovi KUD-a Križevci prikazali nešto drugačije, koreografiju Križevačka četvorka uz  šesterostavačku klavirsku skladbu  Antuna pl. Vancaša iz 19. stoljeća. KUD Fijolica iz Orehovice izveo je  međimurski splet Klinček stoji pod oblokom, a gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine, iz KUD-a Izvor iz Žabljaka-Usore predstavili su pučke pjesme i plesove usorskih Hrvata.

Obilježje svakog naroda i najveće kulturno blago narodne su nošnje pa je i ovog puta održan izbor najbolje predstavljene nošnje gostujućih KUD-ova.  Žensko-muški par KUD-a Zavičaj iz Varaždinske županije predstavio je svoju sračinečku narodnu nošnju, iz naše Županije i KUD-a Križevci predstavljene su križevačka gornjogradska krinolina i frak iz 19. Stoljeća. Međimursku narodnu nošnju predstavio je orehovički par iz KUD-a Fijolica, dok je najdojmljivije nošnju zaručene djevojke i momka iz usorskog kraja prikazao par iz KUD-a Izvor iz BIH.

Na kraju ovog događanja najavljena je DIF-ova dječja folklorna manifestacija i natjecanje u starinskim igrama  2. Ivanečke kresnice koje će se održati za dva tjedna te je upućen poziv na slijedeće jubilarne 30. Ivanečke kresove i proslavu 90 godina Društva, koje će se održati uoči Ivanja naredne godine.